Zobrazit galerii
Staročeská kulajda
Staročeská kulajda s koprem a zastřeným vejcem
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 45 minut
|
Mouka |
100 g |
|
Brambory |
300 g |
|
Hříbky |
150 g (čerstvé nebo mražené) |
|
Olej |
50 ml |
|
Mléko |
100 ml |
|
Sůl,pepř |
dle chuti |
|
Smetana |
100 ml |
|
Vývar (zeleninový nebo drůbeží) |
750 ml |
|
Máslo (studené) |
50 g |
|
Cibule |
100 g |
|
Kopr |
50 g |
|
Vejce |
4 ks |
|
Kmín |
špetka |
|
Ocet |
dle chuti |
|
Cukr |
1 lžičku |
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Přidáme mouku a uděláme si světlou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory. Společně vaříme asi 1/2 hodiny.
Když jsou brambory poloměkké, přidáme orestované (nebo povařené sušené) houby, na másle orestovaný nasekaný čerstvý kopr, cukr, ocet a společně ještě tak 15 minut povaříme.
Nakonec zjemníme smetanou a máslem.
Zastřená vejce vaříme v lehce octové vroucí vodě do poloměkka.
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
- Žloutky vajec musí být při podávání poloměkké, obalené sraženým bílkem.
- Místo vývaru můžeme samozřejmě použít vodu, ale není to ono.
- Jestliže použijeme kopr sterilovaný, nedáváme ocet vůbec, nebo až nakonec dle chuti, protože kopr je většinou naložený v kyselém nálevu.
- Sušené houby před vložením do polévky povaříme a přidáme do polévky i s vývarem.
Vytisknout recept