RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Staročeská kulajdaZobrazit galerii

Staročeská kulajda

Staročeská kulajda s koprem a zastřeným vejcem

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 45 minut


Mouka    100 g
Brambory   300 g
Hříbky    150 g (čerstvé nebo mražené)
Olej    50 ml
Mléko    100 ml
Sůl,pepř dle chuti
Smetana   100 ml
Vývar (zeleninový nebo drůbeží) 750 ml
Máslo (studené) 50 g
Cibule    100 g
Kopr    50 g
Vejce    4 ks
Kmín    špetka
Ocet    dle chuti
Cukr    1 lžičku


V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

Přidáme mouku a uděláme si světlou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory. Společně vaříme asi 1/2 hodiny.
Když jsou brambory poloměkké, přidáme orestované (nebo povařené sušené) houby, na másle orestovaný nasekaný čerstvý kopr, cukr, ocet a společně ještě tak 15 minut povaříme.
Nakonec zjemníme smetanou a máslem.

Zastřená vejce vaříme v lehce octové vroucí vodě do poloměkka.

Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.

- Žloutky vajec musí být při podávání poloměkké, obalené sraženým bílkem.
- Místo vývaru můžeme samozřejmě použít vodu, ale není to ono.
- Jestliže použijeme kopr sterilovaný, nedáváme ocet vůbec, nebo až nakonec dle chuti, protože kopr je většinou naložený v kyselém nálevu.
- Sušené houby před vložením do polévky povaříme a přidáme do polévky i s vývarem.

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >