Zobrazit galerii
Marinovaná mrkev
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut
|
Mrkev |
800 g |
|
Sezamová semínka |
50 g |
|
Zázvor |
50 g |
|
Citrón |
1 ks |
|
Koriandr |
1-2 svazky |
|
Sezamový olej |
50 ml |
|
Zeleninový vývar |
70 ml |
|
Med |
50 g |
|
Sůl, pepř |
dle chuti |
Mrkev oloupeme, nebo oškrábeme a podélně rozkrojíme. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Mrkev vyjmeme a necháme vychladnout.
Na přípravu pesta si na sucho opražíme na pánvi sezamová semínka. Nastrouháme zázvor a citrónovou kůru. Do vhodné nádoby natrháme lístky koriandru, přidáme sezamová semínka, nastrouhaný zázvor a kůru a šťávu z citrónu, přidáme med, sezamový olej a zeleninový vývar. Vše rozmixujeme a dle potřeby ochutíme solí a pepřem. Takto připravené pesto promícháme s mrkví a necháme asi půl hodiny marinovat.
Můžeme podávat s opečenou bagetou
- Jestliže nemáme zeleninový vývar, použijte vychladlou vodu, ve které se vařila mrkev.
- Mrkev můžeme i barevně nakombinovat, jsou i odrůdy bílé, nafialovělé nebo žluté
- Mrkev můžeme po marinování ještě lehce orestovat na pánvi, nebo zapéct v troubě.
- Jestliže máte mrkev z vlastní zahrádky, neloupejte, neškrábejte, pouze ji dobře omyjte a vydrhněte kartáčkem a zbavenou košťálu ji uvařte.
Vytisknout recept