Test - GTM

RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Svíčková WellingtonZobrazit galerii

Svíčková Wellington

Svíčková Wellington

Obtížnost: vysoká | Porce: 4 | Čas: 120 minut


hovězí svíčková 600 g
vejce 2 ks
žloutek 2 ks
máslo 30 g
listové těsto 400 g
žampiony 450 g
strouhanka 50 g
česnek 1 stroužek
smetana na vaření 5 lžic
panenský olivový olej 1 lžíce
sůl  
pepř  

 

Zapneme a předehřejeme troubu na 200 °C. Opepříme maso. Na pánví rozehřejeme olej, vložíme na něj celý kus svíčkové a ze všech stran ji opečeme do růžova, přičemž ji občas přelijeme šťávou vzniklou při pečení. Jestliže už je maso zatažené, přendáme jej do zapékací nádoby a dále pečeme v troubě asi 15 minut. Následně jej vyndáme a necháme stranou vychladnout, poté dáme do lednice.

Nožky ze žampionů očistíme od zbytků hlíny a nečistot, kloboučky oloupeme ostrým nožíkem a obojí nakrájíme na tenké plátky. Na pánví rozehřejeme máslo se stroužkem česneku, přidáme houby a vmícháme strouhanku, smetanu a žloutky. Směs vaříme 5 minut, pak ji necháme vychladnout a vše rozmi×ujeme. Nahřejeme suchou pánev a celý mi× nasucho, bez oleje, opražíme přibližně 5–7 minut – cílem je, aby se vypařila přebytečná voda, která by později mohla při pečení zbytečně vytékat skrz listové těsto, což nechceme. Opraženou směs dáme prozatím stranou, aby zchladla.

Listové těsto rozválíme na větší plát – ze všech stran o něco širší než maso, aby bylo možné jej zabalit – a znovu vložíme do lednice ztuhnout. Poté přes prkénko natáhneme potravinovou fólii, na kterou položíme studené listové těsto a navrstvíme na něj vychladlou houbovou směs. Z lednice vyndáme maso, položíme jej do spodní části těsta, které následně opatrně zabalíme, odřízneme zbytky a pomocí fólie zatáhneme co nejpevněji. Celou rolku znovu vložíme do lednice ztuhnout asi na 20 minut.

Zapneme a předehřejeme troubu na 200 °C. Opatrně vybalíme připravenou svíčkovou z fólie, položíme na plech nebo pekáč, potřeme žloutkem a pečeme asi 35 minut. Pokud máme vpichový teploměr, opatrně hlídáme vnitřní teplotu masa, která by měla mít asi 56–57 °C, ma×imálně však 60 °C. Po stanovené době svíčkovou Wellington vyndáme z trouby a necháme minimálně 5 minut odpočinout, aby se šťávy v mase vyrovnaly a pokrm zůstal šťavnatý.

 ---------- 

Hotovou pečeni krájíme na 3 cm silné plátky a podáváme ještě teplou třeba s bramborovou kaší, dušeným listovým špenátem nebo restovanou zeleninou.

 ---------- 

Můžeme hlídat vnitřní teplotu masa během pečení, která by měla mít asi 56–57 °C, ma×imálně však 60 °C. Stačí opatrně použít vpichový teploměr, abychom měli 100% jistotu. Svíčkovou Wellington vyndáme z trouby a necháme minimálně 5 minut odpočinout. Šťávy v mase se vyrovnají a zůstane tak šťavnaté.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >