 Zobrazit galerii
Zobrazit galerii
  Orientální lilkové ragú
  Orientální lilkové ragú s meruňkami
  Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut
  
  
	
		
		
	
	
		
			| Lilek | 600 g | 
		
			| Cibule | 400 g | 
		
			| Olivový olej | 3 lžíce | 
		
			| Sušené meruňky | 250 g | 
		
			| Zeleninový vývar | 400 g | 
		
			| Sladká paprika | 2 - 3 lžičky | 
		
			| Čerstvě namletý římský kmín | 2 - 3 lžičky | 
		
			| Kajenský pepř | 1/2 -1 lžička | 
		
			| Cejlonská skořice | 2 lžičky | 
		
			| Sirup z granátových jablek | 2 lžíce | 
		
			| Tymián | 2 snítky | 
		
			| Jádra vlašských ořechů | 40 g | 
		
			| Menší granátové jablko | 1 ks | 
		
			| Sůl |  | 
	
Lilky omyjeme  a nakrájíme na větší kostky nebo hranolky. Posypeme je 1 - 2 lžickami solia dáme stranou.
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na větší kousky a v oleji restujeme, až zesklovatí. Nakrájený lilek opláchneme a důkladně vysušíme kuchyňským papírem. Přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut, občas promícháme.
Mezitím nakrájíme meruňky , přidáme k zelenině a za stálého míchání podusíme přibližně 5 minut.
Přidáme vývar, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a ragú zlehka vaříme při nízké teplotě asi 20 minut, až je všechno měkké. potom vaříme bez pokličky dokud tekutina zhoustné. Ragú ochutíme paprikou, římským kmínem, kajenským pepřem, skořici a sirupem z granátových jablek, dochutíme solí.
Opláchneme tymián , osušíme, lístečky strhneme a nasekáme. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a opražíme je na pánvi bez tuku. Granátové jablko dokola nařízneme, rozdělíme na poloviny a vydlabeme jádra. Nasypeme je společně s tymiánem a vlašskými ořechy na ragú.
  Podáváme ragú s šafránovou rýží.
  - Místo granátového jablka můžeme použít brusinky.
- Pokud chcete o něco méně kořeněné ragú, použijeme menší množství koření.
   
   
  Vytisknout recept