Zobrazit galerii
Kuřecí křidélka na grilu se salsou
Grilovaná kuřecí křidélka s rajčatovou salsou a zeleninovým relischem
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 40 minut
Kuřecí křídla |
1,6 kg |
Sójová omáčka |
50 g |
Med |
100 g |
Olej |
50 ml |
Česnek |
20 g |
Zázvor |
10 g |
Kečup |
300 g |
Jablečný ocet |
1 lžíce |
Sůl, pepř |
dle chuti |
|
|
Rajčatová salsa: |
Rajčata |
600 g |
Česnek |
2 ks |
Zázvor |
10 g |
Olivový olej |
20 ml |
Červená cibule |
100 g |
Koriandr |
10 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Limetka |
1 ks |
Sůl, pepř |
dle chuti |
|
|
Zeleninový relish: |
Rajčata |
300 g |
Okurky |
300 g |
Česnek |
2 ks |
Olivový olej |
20 ml |
Šalotka |
200 g |
Koriandr |
10 g |
Chilli paprička |
2 ks |
Limetka |
1 ks |
Cukr |
20 g |
Sůl, pepř |
dle chuti |
V misce smícháme kečup, ocet, sójovou omáčku, med, olej, nasekaný česnek a zázvor. Osolíme, opepříme a necháme uležet v chladu cca 30 minut. Takto připravenou marinádou zalijeme omytá a osušená křidélka, které jsme zbavili letky a nakrájeli v kloubu na kousky.
Pečeme v předehřáté troubě na 185°C cca 20minut. Poté teplotu zvýšíme na 210°C a po dobu cca 5 minut dopečeme do zlatova.
Podáváme s rajčatovou salsou nebo zeleninovým relischem
Rajčatová salsa:
Rajčata krátce ponoříme do vařící vody, poté je zchladíme a oloupeme. Vykrojíme stopky, odstraníme semínka a dužinu nasekáme na kousky. Přidáme na jemno nasekaný česnek, zázvor, červenou cibuli a chilli papričku zbavenou semínek. Zakápneme šťávou z jedné limetky a přidáme nasekaný koriandr. Dochutíme solí, pepřem a dvěma lžícemi olivového oleje. Necháme půl hodiny vychladit v ledničce.
Zeleninový relish:
Rajčata krátce ponoříme do vařící vody, poté je zchladíme a oloupeme. Vykrojíme stopky, odstraníme semínka a dužinu nasekáme na kousky. Okurku oloupeme a nakrájíme na stejné kousky jako rajčata. Oloupanou šalotku a česnek nakrájíme na kousky. Chilli papričku překrojíme podélně na půlku, vybereme semínka a nakrájíme na jemné nudličky. Veškerou takto nakrájenou zeleninu smícháme dohromady, přidáme olivový olej, limetkovou šťávu, sůl, cukr a nasekaný koriandr. Poté řádně vychladíme a podáváme.
Podáváme na hezkém talíři.
- Křidélka můžeme péci i na grilu akorát gril příliš nerozpalujeme, přibližně na 170°C a grilujeme z každé strany asi 10 minut.
- Relish by měl stejně jako salsa nebo jakékoliv připravené čatní odpočívat před podáváním minimálně 30 minut v chladničce.
- V Indii se relish podává téměř ke každému obědu.
Vytisknout recept