 Zobrazit galerii
Zobrazit galerii
  Kukuřičná polévka
  Jednoduchá, rychlá polévka z kukuřice
  Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut
  
  
	
		
			| Kukuřice zrna | 600 g | 
		
			| Cibule | 150 g | 
		
			| Olej olivový | 50 ml | 
		
			| Mléko | 500 ml | 
		
			| Smetana 31% | 100 ml | 
		
			| Mouka hladká | 3 lžíce | 
		
			| Sůl, pepř | dle chuti | 
		
			| Máslo | 50 g | 
		
			| Vývar | 1 l | 
	
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej a cibuli v něm pomalu restujeme, než začne zlátnout. Pak přilijeme vývar a asi 10 - 15 minut cibuli dusíme.
Kukuřici přidáme k cibuli, přilijeme mléko, vývar a přivedeme k varu. Vaříme, než kukuřice změkne.
Pak polévku stáhneme, necháme trochu vychladnout, přelijeme do mixéru a rozmixujeme vše dohladka. Můžeme jí také rozmixovat tyčovým mixérem.
Je-li polévka řídká, přihustíme jí kvalitní jíškou.
Polévku provaříme, dle chuti osolíme, opepříme a zjemníme smetanou a máslem.
  Hotovou kukuřičnou polévku servírujeme teplou a zdobíme petrželkou nebo kousky kukuřice. Můžeme ji posypat i sýrem.
  - Polévku můžeme vylepšit i čerstvými bylinkami např. tymiánem nebo koriandrem
- Jestliže chcete mít polévku krásně hladkou, po rozmixování ji ještě přeceďte přes jemný cedník.
- Kukuřici na polévku můžete použít mraženou, sterilovanou nebo povařit celé klasy a zrna s nich seříznout nožem.
- Polévku při servírování můžeme posypat i parmezánem a pokapat olivovým olejem.
   
   
  Vytisknout recept