 Zobrazit galerii
Zobrazit galerii
  Restované ragú z kančí kýty s kořenovou zeleninou
  Restované ragú z kančí kýty s kořenovou zeleninou, červeným vínem, zahuštěné strouhaným perníkem
  Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 80 minut
  
  
	
		
			| Kančí kýta (kančí krk) | 800 g | 
		
			| Mrkev, pastyňák, celer | vše po 150 g | 
		
			| Červená cibule velká | 2 ks | 
		
			| Červené víno suché | 500 ml | 
		
			| Červené Portské víno | 100 ml | 
		
			| Rajský protlak | 3 lžice | 
		
			| Badyán | 1 ks | 
		
			| Tymián | 1 snítka | 
		
			| Hřebíček | 6 ks | 
		
			| Máslo | 120 g | 
		
			| Cukr | 2 lžice | 
		
			| Šípková marmeláda | 100 g | 
		
			| Rakytník čerstvý | 15 kuliček | 
		
			| Tvrdý perník na strouhání | 1 ks | 
		
			| Smetana 31% | 50 ml | 
		
			| Vývar | 1 l | 
		
			| Jalovec | 10 kuliček | 
		
			| Špek | 80 g | 
		
			| Sůl, pepř | dle chuti | 
	
Kořenovou zeleninu, cibuli očistíme. Zeleninu nakrájíme na plátky a posléze na větší 5 centimetrové hranolky. Do rendlíku dáme máslo, rozehřejeme a kořenovou zeleninu dozlatova orestujeme. Zeleninu nesolíme, nepepříme.
Osušené a štětinek z divočáka důkladně zbavené maso nakrájíme na větší kostky 3 x 3 centimetry. Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme 30 minut odpočinout.
Špek nakrájíme na malé kostky, které vyrestujeme v rozpáleném hrnci, přidáme cibuli, kterou jen zesklovatíme. Přidáme maso, tymián, badyán, hřebíček, jalovec a vše důkladně orestujeme. Restujeme přibližně 10 minut.
Zalijeme červeným vínem, portským vínem, přidáme cukr, tomatový protlak, rakytník a vše svaříme o ¾. Nyní přidáme šípkovou marmeládu, podlijeme vývarem a vaříme skoro doměkka. 10 minut před dovařením přidáme kořenovou zeleninu. Zelenina musí zůstat křupavá. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem.
Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a cukrem.
  Podáváme na hezkém, předehřátém talíři. Servírujeme ji s klasickou přílohou nebo s pečivem.
  - Pokud můžete, toto jídlo vařte z krku, má větší obsah tuku, blan. To všechno jsou nositelé chuti.
- Pokud neseženete perník na strouhání, omáčku zahustěte kvalitní jíškou.
- Na úpravu tohoto pokrmu je vhodné bariquové víno. Omáčka je plnější chuti.
- Pokud neseženete šípkovou marmeládu, nahraďte silním šípkovým čajem. V tomto případě budete potřebovat více cukru k dochucení omáčky.
- Čerstvý rakytník můžete nahradit rakytníkovou marmeládou, rakytníkovým sirupem.
- Kančí maso můžete nahradit jelením masem, dančím masem nebo srnčím masem.
- Pokud máte kvalitní maso, falešnou svíčkovou, hezký oříšek maso prošpikujte špekem a dále pokračujte v přípravě, jak je napsáno
   
   
  Vytisknout recept