RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Hovězí pečeněZobrazit galerii

Hovězí pečeně

Hovězí pečeně po Burgundsku

Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 150 minut


Hovězí zadní   1,5 kg
Mrkev    250 g 
Celer    250 g
Petržel    250 g
Cibule    2 ks
Rajčatový protlak  100 g
Slanina    70 g
Žampiony   150 g
Máslo    30 g
Červené víno   300 ml
Mouka    50 g
Bobkový list   3 ks
Tymián    20 g
Hovězí vývar   500 ml
Mladé cibulky   2 ks
Sůl, pepř  dle chuti


Hovězí maso očistěte, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou.

Do hrnce nasypte na kostky nakrájenou mrkev, celer, petržel a orestujte do zlatova, poté přidejte cibuli a česnek a dorestujte do hněda. Poté vmíchejte rajčatový protlak a důkladně zarestujte.

Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste do měkka a průběžně kontrolujte a dolévejte vývar.

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku dle potřeby buď lehce povolte vývarem, nebo nechte odvařit a zredukovat a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Jestliže chceme mít omáčky více, přilijeme hovězí vývar a zahustíme máslovou jíškou a provaříme.

Slaninu orestujte na másle, přidejte žampiony a mladé cibulky a přidejte do hotové omáčky. Lehce provařte a můžete servírovat.

Maso krájíme na plátky a přeléváme hotovou omáčkou.

Hotové maso je ideální podávat se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, nebo pečenými brambůrkami Grenaille

- Maso můžeme péct i nakrájené na kostky jako guláš.
- Červené víno je ideální používat červené Burgundské nebo i naše moravské odrůdy např. Rulandské modré.
- Společně se žampiony a cibulkami můžeme do omáčky přidat i na jemno nakrájený a orestovaný řapíkatý celer.

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

DAMAS LT2057 DAMAS
LT2057

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >