RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Cukrový hrášek a mrkev v bylinkové krustěZobrazit galerii

Cukrový hrášek a mrkev v bylinkové krustě

Cukrový hrášek a mrkev v bylinkové krustě

Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 70 min


mrkev 400 g
cukrový hrášek 500 g
toustový chléb 5–6 ks
jarní cibulka 4 ks
strouhaný parmazán 100 g
česnek 1–2 stroužky
petrželka hrst
olivový olej extra vergine 50 ml
olivový olej na smažení 1 lžíce
měkký sýr 50 g
máslo 50 g
majoranka 4–6 snítek
listy čerstvé bazalky hrst
sůl  

 

Hrášek očistíme, povaříme 1–2 minuty ve vroucí vodě, slijeme a zchladíme.

Mrkev oloupeme, vložíme do vroucí vody a vaříme 3 minuty od bodu varu. Následně slijeme vodu, necháme zeleninu zchladnout a pak ji nakrájíme na hoblinky pomoci škrabky na brambory nebo struhadla na zeleninu.

Připravíme bylinkovou strouhanku – lehce opečené kousky toustového chleba vložíme do mi×éru spolu s hrstí nasekané petrželky, snítkami majoránky, česnekem, strouhaným parmazánem a špetkou soli. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Zapékací formu vymažeme máslem a dno vyložíme jednou vrstvou hráškových lusků. Posypeme bylinkovou strouhankou a navrstvíme mrkev, kterou rovněž posypeme bylinkovou strouhankou. Střídavě vrstvíme lusky, strouhanku a mrkev. Zakončíme strouhankou, na kterou rozdělíme hoblinky másla, vložíme do trouby a pečeme 20 minut.

Mezitím připravíme cibulovou salsu – očistíme jarní cibulky, nakrájíme je nadrobno a povaříme 3 minuty od bodu varu v kastrolu s vodou a jednou lžíci olivového oleje. Poté cibulku scedíme a rozmi×ujeme s 50 ml olivového oleje a hrstí nasekané bazalky do řídké omáčky. Do směsi zapracujeme měkký sýr a podle chuti dosolíme.

Upečenou zeleninu vyndáme z trouby a před podáváním necháme 15–20 minut zchladnout.

 ---------- 

Servírujeme s cibulovou salsou. Tento pokrm může být skvělým vegetariánským hlavním chodem.

 ---------- 

Lusk cukrového hrášku je velmi křehký, zrnka jsou zploštělá a křupavá. Mezi sběrem a konzumací by neměla uplynout dlouhá doba, protože po třech, čtyřech dnech ztrácejí na čerstvosti a kvalitě. Před přípravou lusky očistíme a zbavíme stopek a vláken.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >