Zobrazit galerii
  Roláda z jehněčí plece
  Roláda z jehněčí plece plněná listovým špenátem
  Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 120 minut
  
  
	
		
			| 
				Jehněčí plec | 
			
				800 g | 
		
		
			| 
				Anglická slanina | 
			
				100 g | 
		
		
			| 
				Cibule velká | 
			
				2 ks | 
		
		
			| 
				Česnek | 
			
				3 stroužky | 
		
		
			| 
				Listový špenát | 
			
				200 g | 
		
		
			| 
				Tymián | 
			
				2 snítky | 
		
		
			| 
				Olej | 
			
				100 ml | 
		
		
			| 
				Hladká mouka | 
			
				100 g | 
		
		
			| 
				Vývar | 
			
				1 l | 
		
		
			| 
				Špek | 
			
				80 g | 
		
		
			| 
				Sůl, pepř | 
			
				dle chuti | 
		
	
 
  Jehněčí plec rozložíme, očistíme od přebytečných blan a tuku a rozkrojíme jí tak aby se z ní dala srolovat roláda. Rozložené maso naklepeme, osolíme, opepříme, a posypeme natrhaným tymiánem. Na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu poklademe na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do kterého při restování přidáme česnek, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme provázkem.
Cibuli nakrájíme na plátky, vložíme do pekáče a na cibuli položíme zabalenou roládu. Přidáme na kostičky nakrájený špek, podlijeme vývarem a pečeme přiklopené poklicí nebo alobalem na 160°C cca 1 hodinu. Před koncem pečení roládu odklopíme a dopečeme na barvu.
Roládu vyjmeme, cibuli orestujeme do hněda, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit, dochutíme solí, pepřem a můžeme i špetkou cukru. Přecedíme přes cedník, zjemníme lžící másla, a můžeme podávat.
  Podáváme na hezkém, předehřátém talíři. Servírujeme s klasickou přílohou.
  - Na roládu můžeme použít i maso z krku. Je více prorostlé a voňavější.
- Špenát můžeme použít čerstvý nebo mražený. Jestli máme čerstvý špenát, důkladně ho propláchněte vodou, je v něm spousta písku. Z mraženého špenátu zase vymačkejte veškerou vodu.
- Spolu s tymiánem můžete přidat i rozmarýn, maso je poté voňavější.
- Do hotové šťávy můžeme přimíchat na kostičky nakrájenou a orestovanou slaninu (špek)
   
   
  Vytisknout recept