RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Restované ragú z kančí kýty s kořenovou zeleninouZobrazit galerii

Restované ragú z kančí kýty s kořenovou zeleninou

Restované ragú z kančí kýty s kořenovou zeleninou, červeným vínem, zahuštěné strouhaným perníkem

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 80 minut


Kančí kýta (kančí krk) 800 g
Mrkev, pastyňák, celer vše po 150 g
Červená cibule velká 2 ks
Červené víno suché 500 ml
Červené Portské víno 100 ml
Rajský protlak 3 lžice
Badyán 1 ks
Tymián 1 snítka
Hřebíček 6 ks
Máslo 120 g
Cukr 2 lžice
Šípková marmeláda 100 g
Rakytník čerstvý 15 kuliček
Tvrdý perník na strouhání 1 ks
Smetana 31% 50 ml
Vývar 1 l
Jalovec 10 kuliček
Špek 80 g
Sůl, pepř dle chuti


Kořenovou zeleninu, cibuli očistíme. Zeleninu nakrájíme na plátky a posléze na větší 5 centimetrové hranolky. Do rendlíku dáme máslo, rozehřejeme a kořenovou zeleninu dozlatova orestujeme. Zeleninu nesolíme, nepepříme.
Osušené a štětinek z divočáka důkladně zbavené maso nakrájíme na větší kostky 3 x 3 centimetry. Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme 30 minut odpočinout.

Špek nakrájíme na malé kostky, které vyrestujeme v rozpáleném hrnci, přidáme cibuli, kterou jen zesklovatíme. Přidáme maso, tymián, badyán, hřebíček, jalovec a vše důkladně orestujeme. Restujeme přibližně 10 minut.

Zalijeme červeným vínem, portským vínem, přidáme cukr, tomatový protlak, rakytník a vše svaříme o ¾. Nyní přidáme šípkovou marmeládu, podlijeme vývarem a vaříme skoro doměkka. 10 minut před dovařením přidáme kořenovou zeleninu. Zelenina musí zůstat křupavá. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem.

Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a cukrem.

Podáváme na hezkém, předehřátém talíři. Servírujeme ji s klasickou přílohou nebo s pečivem.

- Pokud můžete, toto jídlo vařte z krku, má větší obsah tuku, blan. To všechno jsou nositelé chuti.
- Pokud neseženete perník na strouhání, omáčku zahustěte kvalitní jíškou.
- Na úpravu tohoto pokrmu je vhodné bariquové víno. Omáčka je plnější chuti.
- Pokud neseženete šípkovou marmeládu, nahraďte silním šípkovým čajem. V tomto případě budete potřebovat více cukru k dochucení omáčky.
- Čerstvý rakytník můžete nahradit rakytníkovou marmeládou, rakytníkovým sirupem.
- Kančí maso můžete nahradit jelením masem, dančím masem nebo srnčím masem.
- Pokud máte kvalitní maso, falešnou svíčkovou, hezký oříšek maso prošpikujte špekem a dále pokračujte v přípravě, jak je napsáno

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít


LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >