RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Dýňové rizotoZobrazit galerii

Dýňové rizoto

Rizoto s dýní Hokaidó

Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut


Rýže (kulatozrnná)    400 g (Arborio nebo Carnaroli)
Šalotka      50 g
Olivový olej     50 ml
Bílé víno     100 ml
Sůl,pepř     dle chuti
Vývar (zeleninový nebo drůbeží)  750 ml
Dýně Hokaidó     300 g
Tymián      100 g
Máslo      70 g
Parmezán     30 g


Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme lžící semínka. Nakrájíme na centimetrové kostičky (i se slupkou) a vložíme do kastrolu. Zalijeme vývarem, osolíme a přidáme pár snítků tymiánu. Vaříme pod pokličkou asi 10-15minut do měkka.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a 1 lžíci másla, přidáme jemně nasekanou šalotku a lehce restujeme do „sklovata“, musí pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme bílé víno a za stálého míchání ho necháme odpařit.
Když se veškeré víno vsákne do rýže, přidáme naběračku horkého vývaru a za stálého míchání necháme vývar opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“.

Hotové rizoto odstavíme ze sporáku, přidáme uvařenou dýni a podle potřeby i vývar z dýně když je rizoto husté, a potřebujeme ho ještě tzv. povolit. Poté vmícháme nastrouhaný parmezán a zbylé studené máslo, a necháme tak dvě minuty pod pokličkou dojít. Rizoto má nádherně oranžovou barvu

Při podávání můžeme ještě posypat strouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou.

- Místo vývaru můžeme samozřejmě použít vodu, ale není to ono.
- Dýni můžeme samozřejmě použít i jiný druh, ale ne každá je použitelná i se slupkou.
- Dýni do rizota můžeme i upéci nakrájenou na kostky v troubě, pokapanou olivovým olejem.

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >